Bo Hansson

Bo Hanssons musikaliska resa började redan i slutet av 50-talet då han reste som gitarrist med Rock-Olga och senare med Merrymen på 60-talet.

Men det är som organist vi känner honom bäst, till att börja med som ena halvan av trum- och hammondorgel-duon Hansson och Karlsson 1967-69.

Det var under den här tiden han lärde känna Anders Lind och när han kort efter Hansson & Karlssons uppbrott hade nya musikaliska idéer, kontaktade han Anders.

De flyttade ut till en sommarstuga och stannade hela långa vintern och spelade in det som skulle bli en musikalisk tolkning till ”Sagan om Ringen”. På den tiden lästes dessa böcker av  ”alla” och musiken blev det perfekta soundtracket till läsningen.

Anders startade Silence för att ge ut den här makalösa musiken och skivan blev genast en succé över hela världen.

Han spelade aldrig sin musik live, men gjorde då och då inhopp hos t ex Fläsket Brinner och Kebnekajse, vars medlemmar också medverkade på hans skivor och som vid hans inhopp spelade några av hans låtar. Men den 4 april 2007 tolkades hans musik live av några av de musiker han kände och ibland spelade med under sin levnad.

Hans specialla instrumentalmusik är helt tidlös och hittar hela tiden nya lyssnare runt om i världen och har i årtionden varit en inspiration för många andra musiker.

Bo Hansson 10.4 1943 – 23.4 2010

Läs mer om Bosse