Per Cussion/Tjernberg

Per C 1

”street beat meets world beat with a jazzy attitude”
Detta är inget mindre än den första svenska hiphop platta – och det redan 1983!

Per Tjernberg även känd som Per Cussion, grundade under 70-talet Archimedes Badkar, spelade med Peps Blodsband och Dag Vag m fl.
Lite innan Dag Vag lade ner 1983 åkte Per till New York och där på de ballasts klubbarna stod Grandmaster Flash och scratchade, på gatorna dansade kidsen breakdance, grafittimålarna gjorde sina första tags…..nu vet vi ju hur det sedan växte och växte och växte….

Samtidigt hemma i Sverige höll han på med en ”solo”-platta, dvs, han hade samlat ett ytterst kompetent gäng musiker; Christian Falk, Åke Eriksson, Ulf Adåker, Amadeo Nicoletti, Harald Svensson, Zilverzurfaren mfl som var med på Pers låtar.

Även Dr. John, som Per turnerade med i Skandinavien vid den här tiden, medverkar på sin egen ”I Walk on guilded splitters”!

Rapparen Michael Grant, som vi tror att han hette, en amerikan från Brooklyn, som befann sig i Stockholm vid den tiden, gjorde skivdebut med låten ”Don’t Stop!”. Den kom ut våren 1983 på både 7’ och 12’ singlar. ”Don’t Stop!” spelades flitigt på dansgolven runt om i Sverige och när albumet kom på hösten var det redan en succé. 10 000 skivor såldes på ganska kort tid och även Norge och i mellaneuropa fick man upp ögonen för Per Cussion och Don´t Stop!.

Under namnet Per Cussion All Stars turnerade sedan denna ganska stora skara musiker I Skandinavien och Per gjorde ytterligare två album och ett par tolvor.

Sedan dess har Per Tjernberg gjort 6 skivor i eget namn och rönt uppmärksamhet även internationellt. Han har alltid varit en musiker som sökt i och fascinerats av andra kulturer, vilket naturligtvis avspeglas i allt han gör.

Läs mer om Per Cussion