Hederos & Hellberg

En kulen nyårsdag skulle Karlstadsbandet Nymphet Noodles göra en liten återförening i en studio i Karlstad. Martin Hederos och Mattias Hellberg var först på plats och de fick vänta länge för resten av bandet dök aldrig upp.

Medan Martin och Mattias väntade fördrev de tiden med att spela covers på några av sina favoritlåtar och fann det här sorgset finstämda uttrycket som kom att känneteckna allt de gjorde under sin korta men intensiva tid som duon M. Hederos och M. Hellberg. Teknikern tryckte på inspelningsknappen och det blev en skiva som gavs ut av Karlstadsbolaget Gravitation.

Nästa platta spelades in i Silence studio och även den påbörjades en nyårsdag efter en nyårsfest i studion med nära och kära. Nu hade de också börjat skriva egna sånger.

Två kritikerhyllade album och en EP hann Hederos & Hellberg med att göra. De lade stora delar av Skandinavien, Tyskland och Frankrike för sina fötter med sina egna låtar och lågmälda tolkningar av andra sorgsna mästares sånger framförda med melankoli, soul och gospelkänsla till ett tassande flyhänt pianospel.
De hann också med en Europaturné tillsammans med Ryan Adams och en förbandsspelning för Van Morrison i Tyskland.  Avskedsturnén i december/januari 02/03 fyllde utsålda konserthus och teatrar.

Till vardags har Martin annars stått för klaviaturen i The Soundtrack of Our Lives, Tonbruket m fl medan Mattias bl a turnerat som gitarrist med The Hellacopters och Håkan Hellström och som sångare i Nationalteatern och har även gjort flera soloplattor.

Tänd ett ljus, häll upp lite rödvin och sätt på musiken.

”det mest rörande jag tror mig ha upplevt i musikväg någonsin.” Örjan Hultén, Nöjesguiden

”En nyansernas triumf”  Nils Hansson, DN

”Ett litet mästerverk”   Jörgen Olsson, Arbetarbladet

”Med risk för att bli tjatig, ni måste höra dessa tolkningar.” Per Bjurman, Aftonbladet

”sånger som kan rädda liv”  Peter Birro, Göteborgs Tidningen

”Enastående vackra, ömsinta och egensinniga tolkningar” Tommy Granlund, Barometern

”en högst originell och betagande skapelse” Pierre Hellqvist, METRO

”rock’n roll-romantik i dess mest avväpnande form” Måns Wallgren, DN

 

 

Medlemmar

Martin Hederos, piano, orgel
Mattias Hellberg, sång, munspel, gitarr