Cosmic Overdose

4659-A00001

När skolkamraterna Dan Söderqvist och Karl Gasleben hade tillbringat en jul tillsammans 1977 med att lyssna på Bowies Low och Heroes och Wires Pink Flag, beslöt de att bilda ett band. Tidigare hade Dan spelat med Älgarnas Trädgård och Karl med Anna Själv Tredje. Men inspirerade av de nya sounden vill de utforska nya områden inom musiken. Bandet fick det något ironiska namnet Cosmic Overdose med Karl på synthar och Dan på gitarr och så en trummaskin. De var ganska ensamma i Sverige om vad de höll på med och som förband till Ebba Grön kände de sig ganska missförstådda.

Men det ändrades snart då de under ett besök i London 1979 såg både Cabaret Voltaire och Fad Gadget och förstås under det året kom också Joy Divisions Unknown Pleasures.

Hemma igen utökades bandet med Kjell ”Regnmakaren” Karlgren på trummor och saxofon och musiken utvecklades till någonting mellan Punk och Synth.

1980 kom skivan Dada KoKo och redan 1981 uppföljaren 4668 och bandet fick uppmärksamhet från USA.

Eftersom de något dadaistiska texterna var på svenska beslöt man att inför ett stundande USA släpp göra engelska versioner av de bästa låtarna.

USA släppet blev aldrig av och i stället blev det en kassett med namnet Final KoKo.

Man blev intresserade i England, men Dan vrickade handen och en turné blev inställd. Dessutom gillade engelsmännen inte namnet och föreslog ett namnbyte. Det hamnade på TwiceAman och tillsammans med Lars Falk fortsatte Dan och Karl under det namnet och spelade in albumet Music for Girls 1982.